Apple і Google працюють над галузевою специфікацією, щоб зробити Bluetooth-пристрої для відстеження, такі як AirTag, безпечнішими.

 

Після численних випадків використання Bluetooth-трекерів, таких як AirTag від Apple, для переслідування або інших злочинних цілей, Apple і Google сьогодні опублікували спільну заяву про те, що вони будуть працювати разом, щоб очолити загальногалузеву ініціативу з розробки специфікації, яка б попереджала користувачів у разі небажаного відстеження з боку Bluetooth-пристроїв. Компанії заявили, що вони шукають пропозиції від інших учасників галузі та правозахисних груп, і зазначили, що інші виробники трекерів, такі як Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security та Pebblebee, також висловили зацікавленість у розробці проекту специфікації.

Компанії подали запропоновану специфікацію в якості інтернет-проекту через організацію з розробки стандартів, Internet Engineering Task Force (IETF). Інші зацікавлені сторони запрошуються до перегляду та коментування протягом наступних трьох місяців. Після закінчення цього часу Apple і Google запропонують зворотній зв'язок і до кінця року випустять промислову версію специфікації, яка буде підтримуватися в майбутніх версіях iOS і Android, заявили вони.

Хоча AirTag від Apple не був першим Bluetooth-трекером на ринку, який викликав занепокоєння щодо безпеки зловживань - Tile та інші існували роками - здатність Apple інтегрувати AirTag з більш ніж 2 мільярдами пристроїв Apple по всьому світу, включаючи понад 1 мільярд iPhone, як частину своєї мережі "Find My", майже відразу зробила її одним з найбільших гравців. Вона також популяризувала тоді ще нішеву технологію використання Bluetooth-трекерів для пошуку загублених речей, зробивши пристрої для цього відомими.

Незабаром почали з'являтися історії про те, що AirTags використовували для переслідування та інших проблем, таких як викрадення автомобілів. У лютому 2022 року Apple оголосила, що працюватиме над вирішенням деяких проблем, які вона створила, за допомогою нових функцій, включаючи нові попередження про конфіденційність, сповіщення та розширену документацію. Сподіваючись запобігти зловживанням, компанія також заявила, що активно співпрацює з правоохоронними органами щодо всіх запитів, пов'язаних з AirTag, які вона отримує, і підтвердила, що може надати дані облікового запису у відповідь на повістку до суду або інший дійсний запит правоохоронних органів.

Сьогодні компанія разом з Google хоче зробити ці заходи безпеки стандартом, а не просто набором функцій. Це включає в себе використання захисту AirTag, який Apple вже випустила, а також, що дуже важливо, забезпечення того, щоб користувачі могли боротися з небажаним відстеженням, пропонуючи інструменти на платформах iOS та Android. Сьогодні, наприклад, Apple пропонує додаток Tracker Detect для користувачів Android, але він не працює так добре, як власний додаток Find My, оскільки вимагає від користувачів активного сканування міток, а не отримання проактивних попереджень та сповіщень. Нова специфікація, тим часом, має на меті зробити так, щоб небажані сповіщення про відстеження працювали на будь-якій платформі.


Різні правозахисні групи привітали сьогоднішню заяву, в тому числі Національна мережа з протидії домашньому насильству та Центр демократії та технологій. Перша з них виступала за універсальний стандарт захисту жертв від зловживань трекерів і в своїй заяві зазначила, що "натхненна цим прогресом". Друга назвала цей крок "довгоочікуваним кроком" для запобігання зловживанню цими пристроями.


Google і Apple вже працювали разом над продуктами, які приносять користь їхнім клієнтам, в тому числі над розробкою інструменту відстеження COVID-19 для користувачів iOS і Android у 2020 році.


Напередодні сьогоднішнього оголошення AirTag отримав позитивний резонанс у пресі завдяки новині про те, що Департамент поліції Нью-Йорка заохочує автовласників використовувати AirTag для запобігання крадіжкам автомобілів, кількість яких зросла після появи вірусних відеороликів у TikTok, що демонструють "гарячу" проводку автомобілів Kia та Hyundai. Місто також повідомило, що розповсюджує 500 безкоштовних AirTags серед автовласників, наданих некомерційною організацією "Асоціація за кращий Нью-Йорк".


"Apple запустила AirTag, щоб дати користувачам спокій, знаючи, де знайти свої найважливіші речі", - сказав Рон Хуанг, віце-президент Apple з питань сенсорних технологій та зв'язку, у своїй заяві. "Ми створили AirTag і мережу Find My з набором проактивних функцій для запобігання небажаному відстеженню - вперше в індустрії - і продовжуємо вдосконалювати технологію, щоб забезпечити її використання за призначенням. Ця нова галузева специфікація ґрунтується на захисті AirTag і завдяки співпраці з Google стала важливим кроком вперед у боротьбі з небажаним відстеженням на iOS та Android".


"Bluetooth-трекери створили величезні переваги для користувачів, але вони також несуть в собі потенціал небажаного відстеження, для вирішення якого потрібні дії на рівні всієї індустрії", - додав Дейв Берк, віце-президент Google з розробки Android. "Android має непохитну прихильність до захисту користувачів, і ми продовжуватимемо розробляти надійні засоби захисту та співпрацювати з індустрією, щоб допомогти боротися зі зловживанням Bluetooth-трекерами".