Як Фонд правового захисту біткойнів Джека Дорсі бореться за майбутнє програмного забезпечення з відкритим кодом

                               


Позов про крадіжку криптогаманця, поданий людиною, яка називає себе творцем біткоїна Сатоші Накамото, може поставити під загрозу майбутнє розробки програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом.

Так вважає Фонд правового захисту біткоїна, який підтримує Джек Дорсі, і який береться за захист 11 розробників біткоїна, названих у позові, поданому Крейгом Райтом, австралійським вченим-комп'ютерником, який опинився в центрі уваги ще в 2016 році, заявивши, що він є батьком-засновником біткоїна, що викликає гарячі суперечки.


Суть справи, про яку йдеться, сягає 2021 року, коли Райт через сейшельську фірму Tulip Trading направив так званий "лист до дії" проти 16 розробників програмного забезпечення для біткоїна, намагаючись повернути доступ до біткоїна вартістю 4 мільярди фунтів стерлінгів (5 мільярдів доларів США), яким, як він стверджує, володіє. Райт заявив, що він втратив доступ до приватних ключів для 111 000 біткоїнів після того, як його домашня мережа була зламана минулого року, і що саме розробники Bitcoin Core (основної версії програмного забезпечення протоколу біткоїнів) відповідальні за виправлення незаконних криптовалютних транзакцій.


Хоча минулого року справу було спочатку закрито до того, як вона потрапила до суду, в березні апеляційний суд Великобританії скасував це рішення, дозволивши продовжити розгляд справи, який очікується десь у 2024 році. У своїх висновках лорд-суддя Бірсс вказав на наукову літературу, яка ставить під сумнів, чи дійсно публічні блокчейни є децентралізованими.


"Якщо децентралізоване управління біткоїном дійсно є міфом, то, на мою думку, є багато підстав стверджувати, що розробники біткоїна, діючи як розробники, несуть фідуціарні обов'язки перед справжніми власниками цієї власності", - написав він.


Отже, в середу цього тижня 11 розробників біткоїна подали свій захист за підтримки Фонду правового захисту біткоїна, некомерційної організації, створеної в 2021 році співзасновником Twitter і Block (раніше Square) Джеком Дорсі, керівником судового відділу Block Мартіном Уайтом і співзасновником Chaincode Labs Алексом Моркосом. Зараз до фонду також входить головний юридичний директор Джесс Джонас, який приєднався до нього в січні.


"Багатофронтовий судовий процес"

Засновники фонду спочатку написали відкритого листа до розробників біткоїнів минулого року, щоб пояснити сенс свого існування. Вони вказали на "багатофронтові судові процеси", з якими стикається біткоїн-спільнота, включаючи зусилля Крейга Райта, які вони підтвердили в той час, коли фонд очолив захист. Хоча вони зазначили, що основною метою фонду є захист розробників "від судових позовів, пов'язаних з їх діяльністю в екосистемі Біткоїн", вони також зазначили, що наслідки простягаються набагато глибше в більш широку сферу відкритого програмного забезпечення.


"Судові процеси та постійні погрози мають бажаний ефект - окремі відповідачі вирішили капітулювати за відсутності юридичної підтримки", - написала трійця. "Розробники з відкритим вихідним кодом, які часто є незалежними, особливо вразливі до юридичного тиску. У відповідь ми пропонуємо скоординовану та формалізовану відповідь, яка допоможе захистити розробників".


Знайома історія

По правді кажучи, питання втручання правової системи в розробку програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом стало гарячою темою останнім часом. У листі до органів влади ЄС минулого тижня більше десятка організацій, що займаються розробкою програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом, заявили, що нещодавно запропонований Закон про кіберстійкість, який має на меті кодифікувати практики кібербезпеки для цифрових продуктів, що продаються в Європі, може мати "охолоджуючий ефект" на розробку програмного забезпечення, оскільки розробники з відкритим вихідним кодом можуть бути притягнуті до особистої відповідальності за промахи в безпеці, які трапляються в готовому програмному продукті. Іншими словами, якщо закон буде прийнято в його нинішньому вигляді, розробники можуть бути менш схильні робити внесок у проекти з відкритим вихідним кодом, побоюючись юридичних суперечок.


З іншого боку, дехто стверджує, що майбутній закон ЄС про ШІ, який має на меті регулювати застосування ШІ на основі передбачуваних ризиків, може створити обтяжливу юридичну відповідальність для розробників з відкритим вихідним кодом, які працюють над системами ШІ загального призначення (GPAI), і надати більшу владу добре фінансованим великим технологічним компаніям.


Хоча останній епізод, що виник навколо біткоїна, дещо відрізняється, він породжує схожі проблеми. Основна історія цілком може стосуватися того, хто контролює чи не контролює Біткоїн, і чи потрібно змушувати основну базу розробників проекту створювати свого роду "чорний хід" для надання стороннім особам доступу до приватних ключів. Але під поверхнею ховається те, що має фундаментальне значення для майбутнього програмного забезпечення, і те, чи повинні розробники з відкритим вихідним кодом мати фідуціарні обов'язки перед своїми користувачами.


"Ми вважаємо, що ці позови несерйозні, але ми все одно маємо рішуче протистояти їм", - сказав Джонас у своїй заяві.


Юридична відповідальність

Ключовим у справі відповідачів є той простий факт, що біткоїн був випущений під ліцензією MIT з відкритим вихідним кодом, яка накладає незначну юридичну відповідальність на тих, хто займається підтримкою програмного забезпечення. У ліцензії MIT чітко зазначено:


За жодних обставин автори або власники авторських прав не несуть відповідальності за будь-які претензії, збитки або інші зобов'язання, чи то за договором, деліктом або іншим чином, що виникають з програмного забезпечення або у зв'язку з ним, а також з використанням або іншими операціями з програмним забезпеченням.


Але якщо з якоїсь причини суд прийме рішення на боці Tulip Trading, це може фактично зруйнувати один з основних принципів Ліцензії MIT, яка лежить в основі незліченних проектів з відкритим вихідним кодом сьогодні, створивши небезпечний прецедент, який змушує розробників відкритого вихідного коду - багато з яких працюють у вільний час за власний кошт - обслуговувати кінцевих користувачів цього програмного забезпечення, незалежно від їхніх вимог.


"Фонд правового захисту біткоїна бореться не тільки за біткоїн, але й за право розробників відкритого коду створювати і вільно ділитися своїм кодом зі світом для загального блага", - сказав Моркос в окремій заяві. "Справа Tulip Trading загрожує не тільки ліцензії MIT, а й самому поняттю свободи слова. Наша колективна місія полягає в тому, щоб захистити інновації, захищаючи розробників від юридичного залякування".


В той час як загалом є 16 відповідачів, Фонд правового захисту біткоїна представляє інтереси лише 11 розробників, які працювали над Bitcoin Core. Існує 12-й відповідач Bitcoin Core, який не звертався за допомогою до Bitcoin Legal Defense Fund, а також ще чотири відповідачі, які працювали над різними форками біткоїна, які організовують своїх власних адвокатів.


Окремо Райт ініціював вторинну справу проти інших розробників Біткоїна, в якій Райт стверджує, що володіє авторськими правами на Біткоїн і правами на базу даних на підставі того, що він є Сатоші Накамото. Ця справа була закрита ще в лютому, але позов швидко з'явився в переглянутій формі, коли відповідачі подали свої заперечення минулого місяця. Фонд правового захисту біткоїна також підтримує двох розробників Bitcoin Core, згаданих у цьому позові.


"Результати цих справ важливі для всіх, навіть для тих, хто не цікавиться біткоїном, тому що ці судові процеси можуть мати серйозний негативний вплив на розробку з відкритим вихідним кодом в цілому, що негативно вплине на наше життя таким чином, що ми можемо навіть не усвідомити, поки не стане занадто пізно", - додав Дорсі в своїй заяві.